Повесть о пяточисленных молитвах

alt"От времен Апостольских христиане всех веков, приступая ко всякому труду, начинали его молитвою, а окончание его тоже освящали молитвенным славословием Господу, о Нем же живем и движемся, и есмы. Поступим же и мы так с тобой, мой благолюбивый читатель!

 

Но не имея дара творческой молитвы, вспомним и запечатлеем в своей памяти то, что некогда вознеслось ко Господу из вдохновенного благодатью Всесвятого Духа сердца великого молитвенника Русской земли, иже во святых Отца нашего Димитрия, митрополита Ростовского и Ярославского. Я уверен, что и для тебя, как и для меня, предлагаемая твоему вниманию "Повесть о пяточисленных молитвах" - творение великого святителя - будет радостной и многополезной новинкой, особенно по тем дивным обетованиям, которые она в себе заключает.

 

Так послушай эту повесть, дорогой мой читатель! Я уверен, что ты не посетуешь на меня за то, что предлагаемое в этой "повести" новое - не мое и не новое, а только основательно и накрепко позабытое. Прости, что я встряхнул ею пыль веков: но эта пыль святая..."

 

Сергий НИЛУС


 ***

 

"Один старец от Богоносных Отцев, стоя на молитве и быв в восторзе, слышал глас Господа нашего Иисуса Христа, глаголющий с Пречистою и Пресвятою Богородицею, Материю Своею, рекши к Ней:

 

- Рцы Мне, Мати Моя, колико болезней наибольших, живущи на свете, претерпела еси Мене ради?

 

И рече Пресвятая:

 

- Сыне и Боже Мой! Наибольших пять болезней Тебе ради претерпела: первая - егда услышала от Симеона Пророка, еже имел еси убиен быти; вторая - еща, ищущи Тебе во Иерусалиме через три дня, Тя не видела есмь; третья - егда Тя поймана и связана от жидов услышала; четвертая - егда Тя на Кресте между разбойниками Распятаго видела; пятая - егда Тя видела во гробе полагаема.

 

И рече к Ней Господь:

 

- Глаголю Тебе, Мати Моя: аще кто каждую болезнь Твою на кийждо день прочтет с молитвою Моею, сие есть "Отче наш" и Архангельское обрадование, сие есть "Богородице Дево, радуйся" - за первую болезнь дам ему познание грехов и жаление о них; за вторую - дам ему всех грехов прощение; за третию - возвращу ему добродетели его, через грехи изгибшия; за четвертую - напитаю его, при смерти его, Телом и Кровию Моею Божественною; за пятую - явлюся ему Сам при смерти его и прииму душу его в живот вечный. Аминь."


По видению этого Богоносного старца, святителем Димитрием Ростовским было сложено далее следующее молитвословие.

 


 ПЯТОЧИСЛЕННЫЕ МОЛИТВЫ. Творение святителя Димитрия Ростовского


Начало к сим молитвам:

 

Слава Тебе, Христу Богу моему, не погубившему мя грешнаго со беззаконьми моими, но даже доселе грехом моим потерпевшему. (Поклон)

 

Сподоби, Господи, в день сей без греха сохранится нам; даруй ми, Господи, да ни словом, ни делом, ни помышлением прогневаю Тя, Создателя моего, но вся дела моя, советы и помышления да будут во славу Пресвятаго Имени Твоего. (Поклон)

 

Боже, милостив буди мне, грешному, во всей жизни моей: во исходе моем и по кончине моей не остави мене. (Поклон)

 

Сие, падши ниц на земли, глаголи:

 

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, приими умершаго мя душею и умом. Приими мя грешнаго, блудника, сквернаго душею и телом. Отыми неприязнь безстудную и не отврати лица Твоего от мене, не рцы, Владыко: не вем, кто еси, но вонми гласу моления моего; спаси мя, яко имеяй множество щедрот и не хощеши смерти грешника, не оставлю же Тя, Создателя моего, и не отступлю от Тебе, дондеже послушаеши мя и даси всем грехом моим прощение, молитв ради Пречистыя Твоея Матери, предстательствы честных Небесных Сил безплотных, святаго славнаго Ангела Хранителя моего, пророка же и предтечи Твоего Крестителя Иоанна, богоглаголивых Апостол, святых и добропобедных мученик, Преподобных и Богоносных отец наших и всех Твоих святых, помилуй и спаси мя грешнаго. Аминь.

 

Царю Небесный: Трисвятое: Слава, и ныне: Пресвятая Троице: Господи,помилуй! (трижды) Слава, и ныне...

 

По сем:

 


МОЛИТВА 1


Отче наш: Яко Твое есть Царство:

 

Богородице Дево, радуйся.

 

О, Мати Милосердая, Дево Марие, аз грешный и непотребный раб Твой, воспоминаючи Твоя болезни, егда Ты услышала от Симеона пророка о немилостивном убиении Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, приношу сию тебе молитву и Архангельское обрадование, приими в честь и память болезней Твоих и умоли Сына Твоего, - Господа нашего Иисуса Христа, да дарует ми познание грехов и жаление о них. (Поклон)


МОЛИТВА 2


Отче наш: Яко Твое есть Царство:

 

Богородице Дево, радуйся.

 

О, Богоблаженная и Пренепорочная Отроковице, Мати и Дево, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь памяти болезни Твоея, егда позабыла Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, в церкви и через три дни Его не видела еси; умоли Его и испроси у Него всех грехов моих прощение и оставление, Едина Благословенная. (Поклон)

 


МОЛИТВА 3


Отче наш: Яко Твое есть Царство:

 

Богородице Дево, радуйся.

 

О, Мати Света, Преблагословенная Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование, в честь и память болезни Твоея, егда Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, поймана и связана слышала еси. Умоли Его, да возвратит мне добродетели, через грех изгибшия, да Тя, Пречистая, во веки величаю. (Поклон)

 


МОЛИТВА 4


Отче наш: Яко Твое есть Царство:

 

Богородице Дево, радуйся.

 

О, Милосердия Источниче, Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память болезни Твоея, егда на Кресте между разбойники видела еси Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, Егоже умоли, Владычице, да подаст ми дар милосердия Своего в час смерти моея и да напитает мя Телом и Кровию Своею Божественною, да Тя, Заступницу, славлю во веки. (Поклон)

 


МОЛИТВА 5


Отче наш: Яко Твое есть Царство:

 

Богородице Дево, радуйся.

 

О, Надеждо моя, Пречистая Дево Богородице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, сию молитву и Архангельское обрадование в честь и память болезни Твоея, егда видела еси Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа, во гробе полагаема. Егоже умоли, Владычице, да явится мне в час смерти моея и да приимет душу мою в живот вечный. Аминь. (Поклон)

 

О, Премилостивая Дево, Госпоже Богородице, чадолюбивая Горлице, небесе и земли Самодержавная Царице, любезная Приемнице всех, простирающих к Тебе свои мольбы, печальных Утешительнице, приими от мене, грешнаго и непотребнаго раба Твоего, пяточисленное мое сие моление, в нем же воспоминаю земные и небесныя Твоя радости, умильно вопиюща к Тебе сице:

 

(Земные радости)

 

Радуйся, заченшая во чреве без семене Христа Бога нашего.


Радуйся, во чреве без болезни носившая Того.


Радуйся, порождшая чудным смотрением.


Радуйся, восприимшая от волхвов-царей дары и поклонение.


Радуйся, яко обрела еси посреди учителей Своего Сына и Бога.


Радуйся, яко Рождество Твое преславно из мертвых воста.


Радуйся, видевшая возносящагося Своего Создателя, к Нему же сама душею и телом возшла еси.


(Небесные радости)


Радуйся, девства ради Своего, паче ангел и всех святых Преславная.


Радуйся, близ Пресвятыя Троицы просияющая.


Радуйся, Миротворице наша.


Радуйся, Властительнице, обладающая всеми небесными силами.


Радуйся, паче всех дерзновение к Сыну и Богу Своему имущая.


Радуйся, милосердая Мати всем, к Тебе прибегающим.


Радуйся, яко Твое веселие во веки не скончается!


И мне недостойному, по неложному обещанию Твоему, в день исхода моего милостиво предстани, да Твоим руководством управлен буду к горнему Иерусалиму, в нем же прославлено царствуеши с Сыном Твоим и Богом нашим, Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и с Пресвятым Духом в безконечныя веки веков. Аминь.

 

От скверных устен моих и от мерзкаго сердца, от нечистаго языка и от души оскверненной приими, Госпоже Царице, сие похваление, Радосте моя. Приими, якоже вдовии прияла еси две лепты, и даруй ми принести Твоей благости дар достоин, о, Владычице моя, Пречистая Дево, Небесная Царице, якоже хощеши и волиши. Паче же и научи мя, что ми подобает Тебе, Матери Божией, глаголати и к Тебе Единой грешных Прибежищу и Утешению. Радуйся, Владычице, да и аз, многогрешный раб Твой, радостно зову Тебе, воспетой Матери Христа Бога нашего. Аминь.

 

На Твой Пресвятый образ взирая, яко истинную Самую Тя зрю Богородицу, верою сердечною и любовию от души припадая, покланяюся Тебе с Предвечным на руку Твоею держимым Младенцем, Господом нашим Иисусом Христом, боголепно почитая, и молю Тя со слезами, покрый мя покровом Твоим от враг видимых и невидимых, Ты бо род человеческий ввела еси в Царство Небесное. Аминь.

 


По сем:


Достойно есть, яко воистину...

 

Слава и Благодарение Господу за все!

25 октября 2018   Просмотров: 16 576