УКРАИНА. Открытое обращение к Верховному Суду по проблеме бумажных паспортов. (скачать)

Скачать Открытое Обращение к Верховному Суду: obrajenie-k-verxovnomu-sudu.rar [27,34 Kb] (cкачиваний: 162)

ПИСЬМО В РЕДАКЦИЮ:

Христос Воскресе!
Уважаемая редакция, просим вас разместить на Вашем сайте открытое обращение по поводу бумажных паспортов с сопроводительным письмом. Вся информация в приложенных файлах. Спаси Господи.


Дорогие братья и сестры!
Христос Воскресе! Милостью Божьей православным Украины удалось отстоять право на бумажный паспорт без присвоения УНЗР и внесения информации в Демографический реестр. 19 сентября 2018 года Большая Палата Верховного Суда приняла постановление по образцовому делу № 806/3265/17, которым обязала орган ГМС выдать истцу Дегтяр Н.О. бумажный паспорт образца 1994 года. От этого дня все административные суды обязаны были принимать решения в типичных делах в соответствии с образцовым делом.

Но, к большому сожалению, административные суды в своем большинстве продолжают игнорировать образцовое дело, безосновательно не признают дела типичными и отказывают православным в удовлетворении иска о выдаче бумажного паспорта. 

В связи с этим группой родителей, которым было отказано в удовлетворении иска о выдаче их детям бумажного паспорта, подано открытое обращение руководству Верховного Суда, в котором они сообщают об игнорировании административными судами образцового дела и просят дать судам официальное разъяснение по образцовому делу с целью прекращения нарушения прав православных христиан при принятии решений о выдаче бумажного паспорта.

Чтобы это открытое обращение не было положено в «долгий ящик», просим всех неравнодушных направлять руководству Верховного Суда письма и телеграммы следующего или примерного содержания:

«Голові Верховного Суду Данішевській В.І. (адрес: 01043 м. Київ, вул. П. Орлика, 8) 

Підтримуємо відкрите звернення гр. Росада О.В. та інш. від 06.05.19 р. Просимо якнайшвидше надати адміністративним судам офіційне роз’яснення по зразковій справі № 806/3265/17 з метою забезпечення однакового застосування норм права при вирішенні адміністративних справ щодо звернення осіб до суду з позовом до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки, та недопущення порушення з боку суддів права громадян на правосуддя, передбаченого ст. 55 Конституції України».

Просим тех верующих, кому также было отказано в удовлетворении иска о выдаче бумажного паспорта, описывать, при наличии возможности, свою ситуацию с указанием номера судебного дела и направлять подобное обращение руководству Верховного Суда. Чем больше верующих поддержит обращение, тем большая вероятность, что административные суды прекратят игнорировать образцовое дело и будут принимать решения в пользу православных и обязывать органы ГМС выдавать верующим бумажные паспорта.

С любовью во Христе,
Представительство Союза православных братств 
в Закарпатской области

Скачать Открытое Обращение к Верховному Суду: obrajenie-k-verxovnomu-sudu.rar [27,34 Kb] (cкачиваний: 162)


Голові Верховного Суду Данішевській В.І.      
 
01043 м. Київ, вул. П. Орлика, 8
Секретарю Пленуму Верховного Суду Луспеник Д.Д.
Голові Касаційного адміністративного суду Смокович М.І.
01029 м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 5
Секретарю Великої Палати Князєву В.С. 
01043 м. Київ, вул. П. Орлика, 4а
Головуючому судді-доповідачу по зразковій справі 
№ 806/3265/17 (Пз/9901/2/18) Саприкіній І.В.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Ми, законні представники наших неповнолітніх дітей, звертаємось до Вас с приводу ситуації, що склалась при прийнятті рішень адміністративними судами у типових справах щодо звернення осіб до суду з позовом до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки.

Верховним Судом після всебічного аналізу законодавства України і міжнародних правових норм ухвалено рішення, зафіксоване у постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18), в якому встановлено: «з урахуванням викладеного, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позовні вимоги Дегтяр Н.О. про визнання протиправними дії Відділу УДМС щодо відмови у видачі їй паспорта громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт N 2503-XII є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню. <…>

Оскільки дії Відділу УДМС розглядаються як дії держави в цілому, і такі дії порушують основоположні права громадян, то вони визнаються протиправними.

Крім того, для належного захисту порушених прав позивачки слід зобов'язати Відділ УДМС оформити та видати Дегтяр Н.О. паспорт громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт N 2503-XII». 

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. також зазначається: «висновки Великої Палати Верховного Суду у цій зразковій справі належить застосовувати в адміністративних справах щодо звернення осіб до суду з позовом до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки, у зв'язку з ненаданням особою згоди на обробку персональних даних, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ».

Проте, незважаючи на наявність постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18), адміністративні суди й надалі продовжують відмовляти громадянам у задоволенні позову до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки.

Всі ми звернулися до Закарпатського окружного адміністративного суду в інтересах наших неповнолітніх дітей з позовами про визнання протиправною бездіяльність Міжгірського РВ ГУДМС у Закарпатській області щодо відмови у видачі дитині паспорта громадянина України у формі книжечки та зобов’язання видати дитині паспорт громадянина України у формі книжечки.

Однак, всім нам було відмовлено у задоволенні позову на підставі того, що Міжгірським РВ ГУДМС у Закарпатській області нібито не було відмовлено нашим дітям у видачі паспорта громадянина України у формі книжечки, а тільки надано відповідь на наше звернення, що «не є рішенням суб’єктів владних повноважень у розумінні КАСУ» (цитата з відповідних рішень). Восьмий апеляційний адміністративний суд на тій же підставі відмовив нам у задоволенні апеляційних скарг на рішення Закарпатського окружного адміністративного суду. І навіть Касаційний адміністративний суд відмовляє у відкритті касаційного провадження і повертає касаційні скарги на тій же підставі (напр., справи № 807/555/18, № 260/1241/18, № 260/1365/18, № 260/1239/18).

Як нам достовірно відомо, позивачкою Дегтяр Н.О. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18) з аналогічних питань до відділу ДМС України також подавалася заява довільної форми, на яку відповідачем по справі була надана відповідь у порядку Закону України «Про звернення громадян». Проте, Велика Палата Верховного Суду встановила, що така відповідь органу ДМС є відмовою, яка була визнана протиправною.

Однак, адміністративні суди вважають, що ми повинні були звернутися із заявою встановленого зразка (затверджену наказом МВС від 13.04.2012 р. № 320) та з відповідними документами (свідоцтвом про народження; двома фотокартками розміром 35х45). А оскільки ми не звернулися з такою заявою та не надали відповідні документи «відповідачі позбавлені можливості видати паспорт громадянина України будь-якого зразка» (цитата з відповідних рішень). А в тих випадках, коли ми додатково подавали до органів ДМС й заяви встановленого зразка, і повідомляли про це суд з долученням відповідних доказів, суди просто ігнорували такі докази.

Зі змісту рішень адміністративних судів складається враження, що ми звертаємось до суду просто так, від «нічого робити». Невже б ми зверталися до суду щодо зобов’язування Міжгірського РВ ГУДМС оформити та видати нашим дітям паспорт громадянина України у формі книжечки та чекали б по півроку, рік, а може й більше, поки не отримаємо відповідного судового рішення і дочекаємось його виконання, якщо б можна було оформити такий паспорт у звичайному порядку та у встановлені законодавством терміни – шляхом простого подання заяви та необхідних документів? 

Однак, ми тому й звернулися до суду, оскільки у наших дітей не має іншої можливості отримати паспорт у формі книжечки, інакше як звернутися до суду: відповідач заперечує право на паспорт у формі книжечки, не бажає добровільно оформити та видати нашим дітям такий паспорт, і взагалі не приймає документи на оформлення такого паспорта.

Натомість, адміністративні суди при розгляді типових справ:

1) не з’ясовують чи станом на момент подання нами заяви про видачу паспорта у формі книжечки органами ДМС видаються паспорти у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України. Як відомо, станом на сьогодні органи ДМС взагалі не видають паспорти у формі книжечки за заявами громадян. Навіть по рішенню суду органи ДМС не бажають видавати такі паспорти. 

Судовими рішеннями по справам № 807/83/18, 807/304/18, 807/84/18, 807/417/18, 807/89/18, 807/90/18, 807/135/18 Міжгірський РВ ГУДМС зобов’язано видати паспорт у формі книжечки неповнолітнім дітям, проте Міжгірський РВ ГУДМС до сьогодні не видав такого паспорта жодній дитині (до речі, вищеперераховані справи є аналогічними нашим справам, позивачі у цих справах також зверталися до органу ДМС із заявами в довільній формі, як і ми, однак нам чомусь було відмовлено у задоволенні позову).

2) не з’ясовують чи органами ДМС приймаються необхідні документи (заяву встановлено зразка, свідоцтво про народження та дві фотокартки, як це передбачено Положенням про паспорт громадянина України) для оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки. Ми з дітьми самі особисто неодноразово звертались до керівника Міжгірського РВ ГУДМС (відповідача) з необхідними документами для оформлення паспорта у формі книжечки, однак керівник відмовляв у прийнятті таких документів, оскільки за його словами Міжгірський РВ ГУДМС такі паспорти вже не видає. Саме тому ми й звернулись до відповідача з заявою згідно Закону України «Про звернення громадян», оскільки іншого способу підтвердити факт звернення до відповідача з проханням оформити та видати дитині паспорт у формі книжечки у нас не було.

Факт неприйняття органами ДМС необхідних документів для оформлення паспорта у формі книжечки підтверджується й дорученням Державної міграційної служби України від 15.06.2017 р. № 92/2-17, згідно п. 1 якого начальникам головних управлінь ДМС доручено припинити з 16.06.2017 р. в територіальних підрозділах ДМС прийом заяв на оформлення паспорта громадянина України зразка 1994 року.

Про всі ці факти ми наголошували суду, і надавали відповідні докази, проте як Закарпатський окружний адміністративний суд, так і Восьмий апеляційний адміністративний суд, а також і Касаційний адміністративний суд просто ігнорують ці та інші факти. 

При цьому судді зазначених судів самі, без звернення до Великої Палати Верховного Суду за офіційним роз’ясненням, на свій лад тлумачать постанову Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18), і кожного разу в користь органів ДМС. 

Щоб не застосовувати висновки Великої Палати Верховного Суду у зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18), судді просто не визнають справи типовими, і приймають рішення як їм заманеться. І якщо б тільки такі рішення приймали судді першої інстанції, рівень компетенції яких не без підстав викликає сумнів. Однак такі ж рішення приймають судді як апеляційного, так і Касаційного адміністративного суду, що позбавляє громадян добитись справедливого рішення в апеляційній та касаційній інстанції. А більше скаржитись нікуди.

Зрозуміла позиція органів ДМС: їм надана усна вказівка всіма способами перешкоджати громадянам у реалізації їх права на паспорт у формі книжечки, і при цьому в судах стверджувати, що органи ДМС не відмовляють у видачі таких паспортів, а надають тільки відповіді на звернення громадян. 

Після ухвалення постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18) органи ДМС у своїх відповідях навіть не згадують, що паспорти у формі книжечки ними вже не видаються (раніше хоч правдиво стверджували, що ними видаються виключно паспорти у формі ID-картки), пропонують оформити паспорт громадянина України згідно із Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (далі – закон «Про ЄДДР») та постановою КМУ № 302 від 25.03.2015 р. «Про затвердження Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» та подати відповідні документи (перераховують їх), при цьому замовчують те, що даний перелік документів стосується видачі паспорта у формі ID-картки. 

Далі з метою стверджувати в суді, що відмови у видачі паспорта-книжечки не було, посилаються на п. 13 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ, згідно якого для отримання паспорта громадянина України заявник мав подати заяву за відповідною формою, свідоцтво про народження та дві фотокартки розміром 35х45 мм. 

При цьому органи ДМС зазначають, що наказ МВС від 13.04.2012 р. № 320, яким затверджено зразок заяви для отримання паспорта у формі книжечки згідно Положення про паспорт громадянина України, втратив чинність. Коли ж дитиною подаються органу ДМС необхідні документи для оформлення паспорта у формі книжечки, посадові особи органу ДМС їх не приймають, а в суді їх представники стверджують, що дитиною такі документи не подавалися. 

Коли ж нами надсилаються такі документи поштовим зв’язком, представники органів ДМС стверджують, що дитиною подана заява, форма якої втратила чинність, і пропонують подати чинну форму заяви, якої взагалі не існує, оскільки ні Державна міграційна служба, ні Міністерство внутрішніх справ форму такої зави до сьогоднішнього дня так і не затвердили, тому ми й подаємо заяву, затверджену наказом МВС від 13.04.2012 р. № 320, оскільки іншої форми такої заяви не має. Однак в судах представники органів ДМС стверджують, що вони не можуть видати паспорт на основі форми заяви, яка втратила чинність.

Проте нам не зрозуміла позиція суддів адміністративних судів: замість того, щоб дослідити всі обставини справи і визнати протиправним весь вищеперерахований бюрократизм органів ДМС, спрямований на протидію громадянам в оформленні паспорта-книжечки, судді самі долучаються до цього бюрократизму, стверджуючи у своїх рішеннях, що права позивачів та їх дітей на паспорт у формі книжечки органами ДМС не порушені, оскільки відмови у видачі паспорта нібито не було. Що ж це, як не знущання над позивачами та їх дітьми?!

Виходить замкнуте коло: органи ДМС не надають офіційної відмови у видачі паспорта у формі книжечки (оскільки така відмова їм не вигідна), в судах стверджують, що відмови не було, а була тільки відповідь на звернення громадян, а судді на підставі цього відмовляють у задоволенні позову.

Невже і суддям надійшла «усна вказівка» всілякими способами відмовляти у задоволенні позовів про видачу паспорта у формі книжечки?! Виходить, що суди замість того, щоб захищати права та законні інтереси громадян від порушень з боку суб’єктів владних повноважень, відповідно до покладеного на них ст. 2 КАСУ обов’язку, захищають органи ДМС у їх незаконних діях, якими порушуються права наших дітей на паспорт у формі книжечки.

Можливо, суддям незрозумілі наші мотиви щодо відмови від оформлення паспорта у формі ID-картки, не зрозуміле наше бажання оформити паспорт виключно у формі книжечки, але таке право нам надане Конституцією України, і підтверджене постановою Великої Палати Верховного Суду від 19.09.2018 р. по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18).

Як нам відомо, подібна ситуація склалася не тільки в нашому регіоні, але по всій нашій державі. Лише одиниці із суддів адміністративних судів приймають рішення, керуючись висновками зразкової справи № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18), абсолютна ж більшість суддів, на превеликий жаль, ігнорує висновки зразкової справи і відмовляє громадянам у задоволенні позову щодо зобов’язання органу ДМС видати паспорт у формі книжечки.

Законодавець, вводячи в адміністративне процесуальне законодавство норми щодо зразкової і типової справ (ст. 290, 291 КАСУ), мав на меті спростити судовий розгляд аналогічних та подібних справ, і цим полегшити судовий процес в адміністративних справах як для самих суддів, так і для позивачів. Однак, як бачимо, судді знайшли можливість ігнорувати висновки в зразкових справах безпідставним невизнанням справи типовою, і тим самим зводячи на «ні» зусилля законодавця щодо спрощення судового процесу.

Враховуючи вищенаведене, просимо відповідно до ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» надати адміністративним судам офіційне роз’яснення по зразковій справі № 806/3265/17 (Пз/9901/2/18) з метою забезпечення однакового застосування норм права при вирішенні адміністративних справ щодо звернення осіб до суду з позовом до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки, та недопущення порушення з боку суддів прав позивачів, передбачених ст. 55 Конституції України.

З повагою, 
«6» травня 2019 р.    
Росада О.В. та інш.
16 мая 2019 Просмотров: 3 176